Decoperă istoria Leonidas
Află mai multe despre istoria celebrei ciocolate Leonidas. Din Grecia până în Belgia, trecând prin Statele Unite, tema principală a fost întotdeauna pasiunea, perseverența și ingeniozitatea. Aceste valori și talentul nativ au fost răsplătite considerabil, odată ce firma Leonidas s-a extins la nivel internațional.
De mai bine de un secol: cadouri ce fac oamenii fericiți
În urmă cu peste 100 de ani, Leonidas Kestekides a început să lucreze la conceptul pralinei noastre clasice așa cum o cunoști astăzi.
Timp de patru generații, familia Kestekides și-a pus amprenta asupra Leonidas, făcând din acest brand o adevărată afacere de familie.
Primul concept a început de la un singur magazin cu o fereastră glisantă, unde pralinele erau expuse pe pervaz, acesta a evoluat într-o experiență internațională pentru brand în peste 1.300 de magazine.
1882
Ispite dulci: o modalitate de a supraviețui
Anatolia Leonidas Georges Kestekides s-a născut în Nigdi, Turcia.
Pe vremea aceea, nimeni nu știa că Leonidas Kestekides va deveni un om care își ascultă sufletul și își urmărește visele.
Totul a început când era tânăr și a ieșit în stradă împreună cu fratele său Avraam să vândă granita și alte dulciuri. În acea perioada, Leonidas și fratele său locuiau într-o regiune instabilă din punct de vedere politic și economic și astfel erau nevoiti sa vânda aceste dulciuri pentru a supraviețui.
1900
Granita, vinul și țara făgăduinței
La 18 ani, tânărul grec a schimbat granita cu vinul și a început să îl vândă în Italia.
Dar această idee nu a mers așa cum credea el.
Unul dintre camioanele care transporta butoaiele sale de vin, pe acea vreme fără asigurare, a fost implicat într-un accident. Leonidas Kestekides a fost distrus financiar, dar nu a cedat.
Ambiția lui a învins din nou și acesta a traversat oceanul în Statele Unite.
A plecat în căutarea visului său american și a sperat ca va face avere în Țara Făgăduinței. Aici a învățat trucurile meseriei care îl pasionau cel mai mult atunci și a devenit maestru cofetar.
1910
Dragostea îl duce de la New York la Gent
Dar cum a ajuns acest grec talentat în Belgia? Zece ani mai târziu, în 1910, Leonidas Kestekides a participat la Expoziția Mondială de la Bruxelles ca membru al delegației greco-americane.
Tânărul Leonidas și-a prezentat creațiile de cofetărie și patiserie la aproximativ treisprezece milioane de vizitatori.
Eforturile sale însă au fost răsplătite: Leonidas a primit medalia de bronz, creată de Godefroid Devreese. Succesul lui nu a trecut neobservat. Toate privirile erau ațintite pe Leonidas Kestekides, în special cele ale unei tinere deosebite din Bruxelles, pe nume Joanna Emelia Teerlinck.
Oare putea aceasta rezista la delicatesele lui dulci? Ori putea el rezista farmecului acesteia?
Leonidas și Joanna s-au căsătorit în 1912, iar Gent-ul a devenit noua lui casă.
1913
Propria lui ceainărie și aur
În 1913, Leonidas Kestekides a participat la o altă ediție a Expoziției Mondiale, de data aceasta la Gent.
După ce și-a prezentat cu mândrie noile creații vizitatorilor, pe 27 octombrie a primit medalia de aur și un certificat comemorativ.
1913 a fost un an de succes pentru Leonidas. Acesta a deschis prima ceainărie la Veldstraat 34 din Gent.
Împreună cu Joanna și-a răsfățat oaspeții cu preparate de patiserie, cofetărie, dulciuri și înghețată.
Când germanii au invadat în 1914 afacerea s-a închis temporar.
Dar acesta a observat că burghezia încă mai vrea să se bucure de micile plăceri ale vieții, iar revenirea lui a fost mai grandioasă ca niciodată.
Pe lângă ceainăria sa din Gent, el a deschis o „cameră de degustare și bufet rece” în Blankenberge.
A doua ceainărie Leonidas a fost situată în renumitul hotel Lion d’Or.
1922
Sosirea lui Basilio Kestekides
În timp ce Leonidas și-a sărbătorit succesul cu Joanna în Belgia, situația politică din Grecia sa deteriorat.
Zvonurile despre succesul lui Leonidas s-au îndreptat către patria sa și familia Kestekides a decis să se mute la Gent. Familia lui Leonidas, în special nepotul său Basilio, a jucat propriul rol în istoria brand-ului.
Cei doi s-au completat perfect: unul era un vânzător înnăscut, iar celălalt era un spirit creativ. Au dezvoltat o relație tată-fiu și au creat o gamă de praline delicioase.
1924
Cucerirea capitalei
După ce Leonidas a cucerit inimile Gentului și Blankenberge, a decis că era timpul să facă la fel în Bruxelles.
Până atunci, familia lui avea grijă de magazinul din Gent.
Leonidas și Basilio au deschis o nouă ceainărie pe Rue Paul Delvaux din Bruxelles: „Pâtisserie Centrale Leonidas”.
Împreună au muncit din greu pentru a stabili brandul Leonidas în capitala țării.
1935
Marca Leonidas: fereastra glisantă
Bruxelles i-a primit pe cei doi cu brațele deschise.
Noaptea Basilio pregătea delicioasele praline într-un mic atelier de lângă Grand-Place, iar dimineața traversa orașul pentru a-și vinde deliciile unei clientele fidele.
Totul a mers bine până când Basilio a avut probleme cu comerțul stradal – poliția i-a spus lui Basilio că trebuie să-și vândă produsele într-un magazin.
Basilio a închiriat o cameră într-o clădire de la Bulevardul Anspach 58, care era mică și îngustă și nici măcar nu avea ușă spre strada principală. Dar Basilio a găsit o soluție.
Și-a expus delicioasele praline pe pervaz și le-a vândut de pe geamul glisant trecătorilor – o idee revoluționară!
Basilio vindea până la 35 kg de produse de cofetărie pe zi direct de la atelierul de producție la tejghea, fără a pierde nimic din prospețime sau timp – și la jumătate din prețul concurenților săi.
Acesta a fost începutul vânzării printr-o fereastră glisantă, care mai târziu a devenit marca comercială a lui Leonidas.
1937
Înregistrare oficială
Înregistrare oficială
Basilio a venit cu numele mărcii și logo-ul pentru unchiul său.
Basillio a început treptat să preia toată munca și conducerea companiei. În 1937 a înregistrat numele Leonidas la orașul Bruxelles.
L-a numit după unchiul său și a decis ca logo-ul să fie războinicul grec Leonidas, în onoarea unchiului său.
Aceasta marchează nașterea logo-ului așa cum îl cunoaștem astăzi.
1950
Un produs de lux pentru toată lumea
Leonidas a continuat chiar și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Basilio a cumpărat cacao și a produs el însuși ciocolata. Leonidas a devenit sinonimul succesului dar pe 20 februarie 1948 a avut loc dezastrul: Leonidas Kestekides a murit.
Leonidas și-a lăsat magazinele nepotului său, care părea mai motivat ca niciodată. Basilio a vrut să facă produse de lux pe care toată lumea și le putea permite.
Cererea de praline Leonidas a continuat să crească, iar Basilio a reușit să anticipeze această tendință.
A făcut acest lucru nu prin creșterea prețului, ci prin extinderea atelierului pentru a putea crește producția.
Basilio s-a mutat de la Bulevardul Anspach 58 la 46, care este încă folosit de Leonidas până în prezent.
1966
100 de grame? 10 franci!
La Bruxelles nu s-au săturat de pralinele tradiționale ale lui Basilio. Pralinele erau de o calitate excepțională la un preț atât de accesibil.
Pe atunci, pentru o pungă de 100 de grame plăteai nu mai mult de 10 franci (sau 25 de eurocenți!)
Mulți antreprenori au început să bată la ușa lui Leonidas și în curând s-au deschis alte zeci de magazine.
1970
Faima europeană
Basilio a murit la 2 aprilie 1970 și a lăsat Confiserie Leonidas fraților și surorilor săi.
Jean Kesdekoglu-Kestekides a preluat conducerea și după un timp fiica sa Maria Kesdekoglu-Kestekides a început să ajute.
Din acel moment, lucrurile au luat-o cu adevărat avânt pentru Leonidas. Pralinele au fost vândute în Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania, Grecia și Regatul Unit.
Ciocolata delicioasă a fost îndrăgită de toată lumea. Producția s-a extins și Confiserie Leonidas a cumpărat vechea fabrică Crown-Baele din Anderlecht.
Aceasta este fabrica Leonidas din Anderlecht pe care o cunoaștem astăzi la Graindolaan 41-43, unde se află și sediul.
1980
Sosirea adevăratei Manon
Celebră, venerată, iubită, dorită. pralina Manon pe care o cunoaștem și o iubim astăzi este unică.
Dar cum a apărut? Manonul consta inițial din nougatină și o nucă învăluită într-un strat de zahăr. Yanni Kesdekoglou, unul dintre membrii familiei lui Leonidas, a schimbat rețeta.
Yanni a creat o premieră mondială cu această nouă rețetă. A avut ideea genială de a înlocui zahărul topit cu ciocolată albă. La acea vreme, nicăieri altundeva în lume nu se făceau praline cu ciocolată albă. Nuca a fost apoi înlocuită cu o alună. Acest lucru a făcut mai ușor ca pralinele să fie păstrate mai mult timp.
În cele din urmă, a înlocuit nougatina cu binecunoscuta cremă de unt.
Această nouă rețetă a transformat Manonul în pralina pe care o iubim atât de mult.
Până în 1983, prețul pralinelor Leonidas a fost plafonat de guvernul belgian – la fel ca prețul pâinii și laptelui. Acest lucru se datorează faptului că ciocolatele Leonidas erau considerate o nevoie de bază.
1985
Prețul succesului
Maria Kesdekoglu-Kestekides a preluat conducerea companiei după moartea tatălui ei. A fost asistată de fratele ei Dimitrios Kestekoglou și de vărul ei Vassiliki Kestekides. Producția de praline a continuat să crească.
Cu toate acestea, la un moment dat, Leonidas a trebuit să facă ceva cu totul ieșit din comun: au lansat o reclamă prin care le cere oamenilor să nu mai trimită cereri pentru a deschide un magazin Leonidas. Nu au putut să țină pasul cu cererea.
2000
Leonidas devine internațional
Pentru a putea ține pasul cu cererea, Leonidas a fost nevoit să-și extindă fabrica. Pralinele erau acum produse și în vechea fabrică de brânză Bel din Kommenstraat din Anderlecht. Pralinele ajunseseră în SUA și în Asia.
Pralinele au fost (și sunt încă) făcute în conformitate cu valorile lui Basilio: prospețime, calitate, varietate și accesibilitate.
2005
Un nou design
Toate magazinele Leonidas au primit un nou aspect. Fereastra glisantă a fost înlocuită cu un nou stil care a fost lansat în întreaga lume.
Pentru interior, Leonidas a decis să folosească culori care oglindesc autenticitatea și valorile mărcii.
Schema de culori este caldă și armonioasă, reflectă calitatea, expertiza, experiența și autenticitatea.
Indiferent dacă cumpărați praline dintr-un magazin Leonidas din Bruxelles, New York sau București, veți simți întotdeauna ca și cum ați fi întâmpinat în același butic, într-o atmosferă modernă și confortabilă.
2005
O pereche făcută în rai
Cafea și praline, combinația perfectă. Așa că în 2005 s-au deschis primele Leonidas Chocolates & Cafés la Bruxelles.
Acest concept a fost lansat de atunci în toată lumea și vă puteți bucura de cafea delicioasă, ciocolată tradițională și lapte cremos de ciocolată.